auto

Dit betekenen de gegevens op je motorolie

De symbolen op je motorolie zijn in verloop van tijd steeds ingewikkelder geworden. Waar je vroeger slechts keuze had uit een handjevol soorten, is motorolie vandaag de dag in tientallen soorten en maten te koop. Je kunt op de verpakkingen samenstellingen als 0W20, 5W30 of 10W40 terugvinden. Maar wat betekent elk symbool eigenlijk? En welke samenstelling past het beste bij jouw auto?

Dikte van motorolie bij lagere temperaturen

Het eerste deel van de naam geeft aan hoe dik de olie is bij lagere temperaturen. Hoe lager dit getal, hoe dikker de olie nog is bij kou. Zo is een 0W olie bij -40 graden Celsius ongeveer net zo dik als een 25W olie bij -15 graden Celsius. Een dikkere olie bij lagere temperaturen zorgt ervoor dat je auto in de kou makkelijker kan starten. Hoe lager het getal dus is, hoe makkelijker je auto te starten is bij lage temperaturen. Dit betekent niet gelijk dat je op zoek moet naar een 0W olie. Niet elke auto is daar namelijk voor geschikt. Zo’n dunne olie kan ervoor zorgen dat je auto veel olie gaat gebruiken, terwijl dit niet altijd nodig is. Dat kost jou veel geld en is bovendien schadelijk voor het milieu.

Dikte van motorolie bij hogere temperaturen

Tijdens het rijden warmt je motor logischerwijs op. Ook dan moet deze olie goed blijven presteren. Hoe goed dit gaat, wordt aangegeven door het tweede deel in de naam. Dit cijfer staat voor de viscositeit, oftewel de dikte, bij een temperatuur van 100 graden Celsius.

Je kunt hierbij kiezen uit getallen vanaf 8 tot en met 60. Hoe hoger dit getal is, hoe beter de motorolie kan blijven smeren ondanks de hoge temperaturen.

Monograde of Multigrade olie?

Tegenwoordig kom je vaak namen als 10W40 of 5W30 tegen. Deze soort oliën worden de multigrade oliën genoemd. Deze multigrade oliën zijn ontstaan als een vervanger van de oudere monograde oliën. Deze kon je herkennen aan namen als SAE 30 of SAE 40. Multigrade oliën zijn stukken dunner en worden tegenwoordig veel vaker toegepast. Ten opzichte van een decennium geleden hebben multigrade oliën de monogrades praktisch vervangen.

Dit doet olie voor jouw motor

Deze olie is belangrijk voor vier onderdelen van je motor. Hieronder vind je ze allemaal op een rijtje.

1. Smeren

De motorolie in jouw auto zorgt ervoor dat draaiende delen van elkaar gescheiden blijven en goed kunnen blijven draaien. Dit lukt pas goed als de motor een beetje warm begint te worden. Wanneer deze nog koud is, bevindt alle olie zich in het carter. Vanuit hier kan het zijn smeertaak niet goed voltooien. Zodra de olie zich uit het carter begeeft en op weg gaat naar de bewegende onderdelen, zorgt de olie voor een nodige smeerbeurt.

2. Beschermen

Motorolie is daarnaast van belang om je motor te beschermen tegen slijtage. Ook kan een goede motorolie corrosie in de motor helpen voorkomen.

3. Reinigen

Een motor is helaas niet altijd volledig schoon. Door de eigen uitstoot van vuiltjes kan de motor minder goed presteren. Deze olie kan helpen om deze vuiltjes weg te poetsen. Dit wordt gedaan door al het vuil naar een filter te verplaatsen.

4. Koelen

De laatste functie is zeker niet het onbelangrijkst. Deze olie zorgt ervoor dat de motor tijdens het gebruik alle warmte kwijt kan. De onderdelen waar de motorolie zich doorheen beweegt (waaronder de krukas, nokkenas of lagers) kunnen hun warmte afgeven aan de olie. Die brengt deze vervolgens naar het carter, om de warmte af te kunnen geven aan de lucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *